Verbinding Verbroken

17-04-2016 10:00

Op vrijdag 27 mei vindt de theatervoorstelling ‘Verbinding Verbroken’ plaats in Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek. Na de succesvolle première in het Factorium op 22 april, is besloten tot een tweede voorstelling van theatergroep ‘Hoofdzaak’ van het NAHuis. In deze voorstelling laat de theatergroep op verrassende wijze zien wat het betekent om met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) te leven. De teksten zijn tot stand gekomen op basis van improvisatie. Ook is er gebruik gemaakt van eigen teksten en gedichten. De autobiografie ‘De leegte voorbij’ van één van de spelers, Sjak Janssen, is een inspiratiebron van de voorstelling. 

                  

Sjak Janssen kwam met het initiatief  om een theaterproductie te realiseren, als één van de activiteiten in het NAHuis. Stichting NAHuis is een ontmoetingsplaats voor mensen met NAH en mantelzorgers en ondersteunt dit initiatief. Het huis is opgericht in 2013 in Tilburg en sinds november 2014 operationeel. Alle repetities vinden plaats in het NAHuis.                                                                                                                                 
De spelers willen met de theaterproductie meer bekendheid geven aan NAH en de veelal onzichtbare gevolgen. Het krijgen van een Niet Aangeboren Hersenletsel zet je leven compleet op zijn kop. Je hebt een deel van jezelf moeten achterlaten met de wetenschap dat je het nooit meer terug krijgt. Je bent veel sneller moe, hebt moeite om je te concentreren, kunt minder helder denken, bent snel afgeleid, alles gaat veel te snel. In de toenemende prestatiemaatschappij is het dan een continu gevecht voor erkenning en herkenning. Dat moet anders, sterker nog: dat moet andersom, zeggen de spelers. Het is nu aan de samenleving om in te burgeren in het NAH-bestaan.

Regisseur Rietje Beijer heeft in haar loopbaan als dramadocent en regisseur veel ervaring met het maken van voorstellingen met mensen met een beperking. Zij werkt samen met filmmaakster Myrthe Blankers, die ook een documentaire van ‘the making of’ gaat maken. Deze documentaire heeft een waardevolle educatieve en informatieve functie voor alle betrokkenen rond NAH.

De theaterproductie is mogelijk gemaakt door subsidies van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Art-fact, Stichting Jacques de Leeuw en vele grote en kleine donaties van particulieren.

 

—————

Terug